2016 yılı, 2017 yılı, 2018 yılı Ocak ila 2018 Eylül dönemi,2019 yılı, 2020 yılı, 2021 yılı ve 2022 yılı

Temmuz ila Aralık ayında uygulanmış olan asgari ücret desteğine 2023 yılı Ocak ila 2023 yılı Haziran döneminde de devam edilecektir.

TBMM de kabul edilen Kanun metnine göre;

  • 2023 yılı öncesi tescil edilen işyerleri için prime esas günlük kazancı 250 TL, toplu iş sözleşmesi uygulanan özel sektör işverenlerine ait işyerleri için 500 TL ve Linyit ve Taşkömürü çıkarılan işyerleri için 667 TL ve altında olan, 2023 yılında tescil edilen işyerleri için ise uzun vadeli sigorta kollarına tabi tüm sigortalıların çalışma gün sayısının; günlük 13,33 TL ile çarpılması sonucu bulunacak tutar kadar 2023 yılı Ocak ila Haziran ayı döneminde asgari ücret desteği sağlanacaktır.
  • 2023 yılı asgari ücret desteği sağlanacak ayındaki uzun vadeli sigorta kollarına tabi sigortalı sayısının, 2022/ Ocak ila 2022/Aralık aylarında bildirilen en düşük sigortalı sayısının altına düşmemesi gerekmektedir. 2023 yılından önce tescil edilen işyerleri için belirlenen en düşük sigortalı sayısının altında sigortalı bildirimi yapılan 2023 yılındaki aylar için destek verilmeyecektir.
  • 5510 sayılı Kanunun 4 -1/a kapsamında haklarında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan sigortalıları çalıştıran özel sektör işyeri işverenleri ile 5018 sayılı Kanuna ekli (I), (II), (III) ve (IV)sayılı cetvelde sayılan kamu idarelerine ait kadro ve pozisyonlarda 4 -1/a kapsamında haklarında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan sigortalıları çalıştıran işverenler hariç olmak üzere diğer kamu işyeri işverenleri de destekten yararlanacaktır.
  • Asgari ücret desteği 2023 yılının Ocak ila Haziran ayı döneminde uygulanacaktır.
  • İlgili ayda 2023 yılına ait aylık brüt asgari ücretin onda birini (1.000,8 TL) geçmeyecek tutarda eksik prime esas kazanç bildirimi yapıldığının tespiti durumunda SGK tarafından yapılacak ihtar üzerine on beş günlük süre içinde söz konusu eksikliği gideren işyerleri hakkında asgari ücret desteği uygulaması devam edecektir.
  • Asgari ücret desteğiyle sağlanacak indirim tutarı, takip eden ay/aylardan doğan sigorta prim borçlarına mahsup edilecektir.
  • 2023 tarihinden önce tescil edilmiş olan işyerlerinin asgari ücret desteğinden yararlanması için; 2023 yılına ait aylık prim ve hizmet belgelerini veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini yasal süresinde vermesi, 2023/ Ocak ila 2023/ Haziran Aylarında/Dönemlerinde Bildirilen Sigortalı Sayısının, 2022/ Ocak ila 2022/ Aralık aylarında bildirilen en düşük sigortalı Sayısından Az Olmaması, gerekmektedir.
  • 2023 yılı içinde ilk defa tescil edilen işyerlerinin asgari ücret desteğinden yararlanması için; 2023 yılına ait aylık prim ve hizmet belgelerini veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini yasal süresinde vermesi, Cari ay primlerini yasal süresi içinde ödenmesi, SGK’ ya prim, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması veya söz konusu borcun 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre taksitlendirilmiş olması, 2023 yılı için çalıştırılan kişilerin sigortalı olarak bildirmesi, bildirilen sigortalıların fiilen çalıştırılması, gerekmektedir.
  • Asgari ücret desteğinden yararlanmak için herhangi bir başvurma şartı bulunmamaktadır.

İlgili tarih ve sayılı kararnameyi okumak için lütfen tıklayınız.

29/12/2022 tarih ve 32058 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3427 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı gereğince;

4447 sayılı İşsizlik Kanunun geçici 10’uncu maddesinin (6111 sayılı teşvik kanunu) uygulanma süresinin 31/12/2023 tarihine kadar uzatılmasına, 4447 Sayılı Kanun’un geçici 10’uncu maddesinin on ikinci fıkrası gereğince karar verilmiştir.

Buna göre, Kanunda belirtilen şartları taşıyan sigortalılar için işverenlere 01/03/2011 – 31/12/2023 tarihleri arasında işe aldıkları sigortalıların prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren payının tamamı için indirim uygulanacaktır.

İlgili tarih ve sayılı Cumhurbaşkanlığı kararını görmek için lütfen tıklayınız.

İşverenin işçiye yaptığı iş karşılığında yaptığı ödemeyi, bütün vergi ve kesintilerle beraber gösteren ve işçinin çalıştığı süre boyunca sistematik ve dönemsel olarak düzenlenen belgeye maaş bordrosu denilmektedir. Maaş bordrosu, aynı zamanda işverenin işçiye ücret ödeme yükümlülüğünü tüm detayları ile beyan ettiğini kanıtlayan bir belgedir.

İş Kanunu’na göre maaş bordrosunda yer alması gerekenler;

  • İşçinin adı soyadı
  • Ödemenin yapıldığı gün ve bulunduğu dönem
  • Ekstra çalışma, hafta sonu tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemelerin miktarı
  • Vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintilerin miktarı
  • Ücret ödeme günü
  • İşverenin imzası

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre maaş bordrosunda yer alması gerekenler;

  • İşyerinin sicil numarası
  • Bordronun ait olduğu ay ve dönem
  • Sigortalının adı ve soyadı
  • Sigortalıya ait sosyal güvenlik sicil numarası
  • Ücret ödenen toplam gün sayısı
  • Sigortalının ücreti
  • Ödenen ücret tutarı
  • Ücretin alındığını gösteren sigortalının imzası

Vergi Usul Kanunu’na göre maaş bordrosunda yer alması gerekenler;

  • Hizmet erbabının adı ve soyadı, imzası
  • Varsa vergi karnesinin tarihi ve numarası
  • Aldığı birim ücreti (aylık, haftalık, günlük, saatlik veya parça başı ücreti)
  • Çalışma süresi veya ücretin ait olduğu süre
  • Ücret üzerinden hesaplanmış olan vergilerin miktarı

Tüm bilgilerden sonra maaş hesaplamasının nasıl yapılacağı yani bordronun oluşturulması sırasındaki adımları ve kesintiler detayını aşağıdaki gerçekleştirebiliriz.

İşçiden yapılacak olan kesintiler;

  • SSK primi işçinin payı = Brüt ücret x %14
  • İşsizlik sigortası işçinin payı = Brüt ücret x %1
  • Gelir vergisinin matrahı = Brüt ücret – (SSK işçi payı + işsizlik sigorta işçi payı)
  • Gelir vergisi miktarı = Gelir vergisi matrahı x %15
  • Damga vergisi miktarı = Brüt ücret x 0,00759
  • Kesintilerin toplamı = İşçi payı + işsizlik sigortası işçi payı + Gelir vergisi + Damga vergisi

Net ücret = Brüt ücret – Kesintiler toplamı

İşverenden yapılacak olan kesintiler;

  • SSK Primi işveren payı = Brüt ücret x %15,5 (%5 indirim teşviki ile)
  • İşsizlik sigortası işveren payı= Brüt ücret x %2

Örnek olarak 2022 yılında geçerli olan asgari ücretli bir personelin bordrosunu aşağıdaki şekilde hesaplayabiliriz.

Brüt Ücret ₺         6.471,00
SGK Primi İşçi Payı ₺             905,94
İşsizlik primi işçi payı ₺               64,71
Gelir vergisi Matrahı ₺         5.500,35
Gelir Vergisi ₺             825,05
Damga Vergisi ₺               49,11
Gelir Vergisi İstisnası ₺             825,05
Damga Vergisi İstinası ₺               49,11
Kesintiler Toplamı ₺             874,16
Net Kazanç ₺         5.500,35

Vergi usul kanunu okumak için lütfen tıklayınız.

Ücret Nedir ?

Ücret, işverene tabi belirli bir iş yerine bağlı olarak çalışan personele hizmet karşılığı verilen para ve ayni yardımlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatler toplamıdır. Belirli istisnalar dışında genellikle ayni veya nakdî ödemelerden sosyal güvenlik primi ve gelir vergisi kesilmektedir.

Kesilen sosyal güvenlik priminin üst sınırı( tavan) bulunmakta olup, gelir vergisi artan oranlı olarak uygulanmakta ve kümülatif gelir dikkate alınarak hesaplanmaktadır.

Brüt Maaş Nedir ?

İş Hukukumuzda, brüt maaşın tanımı çalışanlar tarafından kazanılan ücret toplamı olarak yapılmaktadır. Ancak, devletin çalışanların sosyal güvenlik ve vergi yükümlülüklerine istinaden zorunlu olarak kesinti uygulaması sebebiyle bu tutar tam olarak personellerin eline geçmemektedir.

Kesintiler brüt maaş üzerinden uygulanır ve çalışanlar adına işverenler tarafından ilgili kurumlara ödenir. Kesinti kalemleri, gelir ve damga vergileri, SGK işçi primi ve işsizlik sigortası şeklinde sıralanabilir.

Brüt Maaş = Net Maaş + SGK İşçi Primi + İşsizlik Sigortası (İşçi Payı) + Gelir Vergisi + Damga Vergisi

Net Maaş Nedir ?

Net maaş, brüt maaş üzerinde yapılan kesintilerden sonra kalan tutarını ve çalışanın eline geçen kısmı belirtir.

Net Maaş = Brüt Maaş – SGK İşçi Primi – Gelir Vergisi – Damga Vergisi – İşsizlik Sigortası (İşçi Payı)

İşçinin işverene olan toplam maliyetini aşağıdaki gibi formüle edebiliriz;

İşveren için Çalışanın Toplam Maliyeti = Brüt Maaş + SGK İşveren Primi + İşsizlik Sigortası (İşveren Payı)

İşveren, SGK işveren primi ve işsizlik sigortası kesintilerini uygulama yükümlülüğü olduğundan, çalışanın işveren üzerindeki toplam maliyeti Brüt maaş üzerinden hesaplanmaktadır. Dolayısıyla toplam maliyet brüt maaşın üzerinde olmaktadır.

Ücretin Ödenme Koşulları;

Ücret, çalışanın banka hesabına nakit olarak olarak ödenir. Çek, Senet, mal veya benzeri herhangi bir şekilde ödenemez. Ödeme süresi; en az haftada bir, en çok ayda bir yapılacak şekilde düzenlenebilir. Ücret alacaklarında zaman aşımı süresi beş yıldır.

Ücretten resmi olarak kesinti yapılabilecek haller;

Personel ücretinin ¼’ünden fazlası haczedilemez, başkasına devir ve temlik olunamaz. İcra kesintisi bulunan personelin yapılan kesintisi, maaş ödeme gününden itibaren 7 gün içinde ilgili icra müdürlüğü hesabına yatırılmalıdır. Personellerin bakmakla yükümlü oldukları aile bireyleri için hâkim tarafından belirlenmiş olan nafaka borcu alacakları için ise bir sınırlama bulunmamaktadır.

Mevzuatın tamamını okumak isterseniz lütfen tıklayınız.

İŞTEN ÇIKIŞ KODLARI NELERDİR ?

İşten Çıkış kodları, işyerinden ayrılacak olan personellerin alacakları tazminatlar ve işsizlik ödeneğinin belirlenmesi açısında önemli bir konudur.

Hangi çıkış kodu ile çıkış yapılırsa personelin kıdem, ihbar ve işsizlik hak edip etmediğine dair tablo aşağıda belirtilmiştir.

ÇIKIŞ KODUAçıklamasıKIDEM TAZMİNATIİHBAR TAZMİNATIİŞSİZLİK MAAŞI
1Deneme süreli iş sözleşmesinin işverence feshi
2Deneme süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi
3Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi (istifa)
4Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi
5Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi
8Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle
9Malulen emeklilik nedeniyle
10Ölüm
11İş kazası sonucu ölüm
12 Askerlik
13Kadın işçinin evlenmesi
14Emeklilik için yaş dışında diğer şartların tamamlanması
15Toplu işçi çıkarma
16Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer işyerine nakli
17İşyerinin kapanması
18İşin sona ermesi
19Mevsim bitimi (İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır. Tekrar başlatılmayacaksa “4” nolu kod kullanılır)
20Kampanya bitimi (İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır. Tekrar başlatılmayacaksa “4” nolu kod kullanılır)
21Statü değişikliği
22Diğer nedenler
23İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih
24İşçi tarafından sağlık nedeniyle fesih
25İşçi tarafından işverenin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih
26Disiplin kurulu kararı ile fesih
27İşveren tarafından zorunlu nedenlerle ve tutukluluk nedeniyle fesih
28İşveren tarafından sağlık nedeni ile fesih
29İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih
30Vize süresinin bitimi ( İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır. Tekrar başlatılmayacaksa “4” nolu kod kullanılır)
31Borçlar Kanunu, Sendikalar Kanunu, Grev ve Lokavt Kanunu kapsamında kendi istek ve kusuru dışında fesih
324046 sayılı Kanunun 21. maddesine göre özelleştirme nedeni ile fesih
33Gazeteci tarafından sözleşmenin feshi
34İşyerinin devri, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedeniyle fesih
356495 SK. Nedeniyle Devlet Memurluğuna Geçiş
36KHK İle İşyerinin Kapatılması
37KHK İle Kamu Görevinden Çıkarma
38Doğum Nedeniyle Ayrılma
39696 KHK İle kamu işçiliğine geçiş
40696 KHK ile kamu işçiliğine geçilmemesi sebebiyle çıkış
41Re’sen işten ayrılış bildirgesi düzenlenenler
42İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.
43İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması.
44İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.
45İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması, işyerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması.
46İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.
47İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen
48İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
49İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.
50İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.

COVİD -19 RAPORLARINDA HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Geçici iş göremezlik; sigortalının iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurulu raporlarında belirtilen istirahat süresince geçici olarak çalışamama halidir.

Yukarıdaki tanıma bağlı olarak, bu ödeneği; sosyal sigortacılık bakımından, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigorta kollarından istirahatli bulunan sigortalıya işten ayrı kaldığı günler için Kurumca ödenen parasal yardımdır.

Geçici iş göremezlik ödeneği Hastalık halinde kurumca yetkilendirilmiş kuruluşlardan alınmış olan istirahat raporuna istinaden, iş göremezlik halinin 3. Gününden başlamak üzere her gün için verilmektedir.

Ödenek alınabilmesi için son 1 yılda en az 90 gün kısa vadeli sigorta priminin olması gerekmektedir.

İş göremezlik ödeneği hesaplama;

Hesaplama için en önemli 3 madde şu şekildedir;

  • Rapor başlangıç tarihinden önceki son 3 aya ait toplam brüt ücret
  • Raporlu olunan gün sayısı ve
  • Son 3 aylık prim ödeme gün sayısı

Bu ödenekte, sigortalıya ödenecek en düşük  tutar asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Minimum tutar ilgili yılda uygulanan asgari ücretin günlük brütü ve maksimum tutar ise asgari ücret günlük tutarının 6.5 katı olarak belirlenmiştir. Ödenek net tutarını hesaplarken ilgili tutarların; ayakta tedavide 3 te 2 si, yatarak tedavide ise hesaplanan brütün yarısı olarak belirlenecektir.

Örnek vererek durumu açıklayalım.

2022 yılında brüt 6.000 TL ücretle çalışan bir kişi için 5 günlük istirahat raporu düzenlenmiş olsun.

Bu durumda bu kişi için hesaplama yapılırken;

  • Son 3 ay brüt kazanç toplamı: 18.000 TL
  • İstirahat gün sayısı: 5
  • Son 3 ay toplam prim günü sayısı: 90

Yukarıdaki verilere göre personelin Günlük brütü bulmak için son 3 ay Brüt kazanç toplamını  ,son 3 aydaki toplam prim gününe bölmemiz gerekir. 18.000/90 :200 TL sonucuna ulaşmış oluyoruz. İlgili kişi 5 günlük istirahat raporunun ödemeye esas gün sayısını ilk 2 günü hesaba katılmaması suretiyle hesaplıyoruz. 5-2 =3 Gün iş göremezlik ödeneği alacaktır.

İş göremezlik ödeneği ayakta ve yatarak tedavi olarak 2 ayrı şekilde hesaplanmaktadır. Örneğimize göre ayakta ve yatarak tedavi ücretini hesapladığımızda ise şu ödenek ücretleri aşağıdaki şekilde olacaktır.

Ayakta tedavide : 3*200=600 TL

Ayakta tedavilerde ; iş göremezlik ücreti hesaplanan brütün 2/3 ü olarak hesaplanacağından  (600/3)*2 = 400 TL kişinin alacağı net iş göremezlik ücreti olacaktır.

Yatarak tedavide : 3*200=600 TL

Yatarak tedavilerde ; iş göremezlik ücreti hesaplanan brütün 1/2 ‘si  olarak hesaplanacağından  (600/3)*2 = 300 TL kişinin alacağı net iş göremezlik ücreti olacaktır.

COVİD-19 İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ HESAPLAMA

Pandemi süreciyle başlayan COVİD -19 sebepli düzenlenen raporlarda ise son 12 aylık toplam brüt maaşın, yine son 12 aydaki prim gün sayısı toplamına bölünmesi suretiyle bulunacak olan rakam üzerinden hesaplanmalıdır. Ayakta tedavide brütün  2/3’ si , yatarak tedavide 1/2′ si  olarak hesaplama yapılacaktır.

E-devlet üzerinden sorgulama yapmak için tıklayınız.

İŞKUR aktif iş gücü aylık istatistiklerini incelendiğimizde,

Nisan ayında İŞKUR aracılığıyla 100.369 kişinin işe yerleştirilmesi gerçekleştirilmiş. Nisan ayında İŞKUR aracılığıyla 70.340’ı (% 70,1) erkek, 30.029’u (% 29,9) kadın olmak üzere 100.369 kişi işe yerleştirilmesi sağlanmış.

Kurum tarafından 2021 yılında ise toplamda 323.723 kişinin işe yerleştirilmesine aracılık edilmiştir.

Türkiye İşkurumuna Nisan ayında 117.033 açık iş ilanı olmak üzere, Toplamda 2021 yılında farklı sektörlerden 467.078 iş ilanı açılmıştır.

Açık işlerin % 99,1’i özel sektörden alınmış ve Sektörler itibarıyla en fazla açık iş 235.984 açık iş ilanı ile imalat sanayi sektöründe yer almaktadır.

En çok açık iş “Proses İşçisi, Konfeksiyon İşçisi ve Satış Danışmanı” mesleklerindedir.

Ülke genelinde Kayıtlı işsiz sayısı nisan ayı itibariyle 2.910.290 kişidir.

Nisan ayında İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı bir önceki aya göre %9,2 artış göstererek 2.910.290 kişi olmuştur.

Kayıtlı işsizlerin %51,7’si erkek, %48,3’ü kadın, %34,9’u 15-24 yaş grubundadır.

2021 yılında toplamda 32.586 aktif işgücü piyasası programı düzenlenmiş olup, 161.713 kişi bu programlardan faydalandırılmıştır.

Nisan ayında 10.000 aktif işgücü piyasası programları düzenlenmiş ve  50.139 kişi bu programlardan faydalandırılmıştır.

Aktif işgücü programlarından faydalanan kişi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %5,9 oranında artmıştır.

2021 yılında aktif işgücü hizmetleri kapsamında;

  • 30.616 İşbaşı Eğitim Programına 121.772 kişi,
  • 1.970 Mesleki Eğitim Kursuna 39.941 kişi katılmıştır.

2021 yılında düzenlenen mesleki eğitim kurslarında en fazla kursiyer sırasıyla “Dokuma Konfeksiyon Makineci, Kadın Giyim Modelist Yardımcısı ve Ev Tekstili Ürünleri Hazırlama Elemanı” mesleklerinde bulunmaktadır.

  20202021Değişim
(Yıl)    
(%)
20202021Değişim
(Dönem)   
(%)
 
NisanNisanOcak-NisanOcak-Nisan 
 
AÇIK İŞToplam52.418117.033123,3%556.238467.078-16,0% 
Özel52.011116.667124,3%538.851462.680-14,1% 
Kamu407366-10,1%17.3874.398-74,7% 
İŞE
YERLEŞTİRME
ToplamToplam30.556100.369228,5%275.967323.72317,3% 
Kadın10.56630.029184,2%95.463102.2707,1% 
Erkek19.99070.340251,9%180.504221.45322,7% 
KamuToplam1.1782.10278,4%9.37511.07818,2% 
Kadın386233-39,6%3.1452.579-18,0% 
Erkek7921.869136,0%6.2308.49936,4% 
ÖzelToplam29.37898.267234,5%266.592312.64517,3% 
Kadın10.18029.796192,7%92.31899.6918,0% 
Erkek19.19868.471256,7%174.274212.95422,2% 
KAYITLI İŞSİZToplam3.629.9582.910.290-19,8% 
Kadın1.757.9271.404.572-20,1% 
Erkek1.872.0311.505.718-19,6% 
AKTİF İŞGÜCÜ PROGRAMLARI KATILIMCI SAYILARIİEP*10.17038.511278,7%121.581121.7720,2% 
MEK*1.00611.6281055,9%31.11139.94128,4% 
GEP* 
BİREYSEL GÖRÜŞMEToplam58.206171.192194,1%1.330.490737.831-44,5% 
Kadın13.71857.858321,8%424.588244.396-42,4% 
Erkek44.488113.334154,8%905.902493.435-45,5% 

Nisan ayında kurum tarafında 171.192 bireysel görüşme gerçekleştirilmiş, Nisan ayında iş ve meslek danışmanlığı hizmetleri kapsamında iş arayanlarla 171.192 bireysel görüşme organize edilmiştir.

2021 yılında ise toplam 737.831 bireysel görüşme yapılmıştır.

Ayrıca, aynı dönemde öğrencilere yönelik danışmanlık hizmetleri kapsamında 1.557 okul ziyareti ve işveren danışmanlığı kapsamında da 289.607 işyeri ziyareti gerçekleştirilmiştir.

Kayıtlı İşsiz Sayısı Nisan Ayı İtibariyle 2.910.290 Kişi. 

Kayıtlı İşsiz, 2020/Nisan Ayında 3.629.958 Kişi İken – 2021/Nisan Ayında 2.910.290 Kişi Olarak -19,8% Değişim Oranı Göstermiş Durumda.

Kayıtlı İşsizlerin, 1.404.57’si Kadın, 1.505.71’ini Erkekler Oluşturmaktadır.

2021 Nisan Ayı İtibariyle Kayıtlı İşsizlerden 1 Yılın Üzerinde Bekleme Süresi İçerisinde Olanların Sayısı 663.924 Kişidir.

Bekleme Süresi İçerisinde Olanların Çoğunluğu 205.097 Kişi İle 20-24 Yaş Gurubu Oluşturmaktadır.

Ayrıca,

2021 Nisan Ayı İtibariyle Eğitim Durumlarına Göre Ön Lisans Ve Üzeri 229.972 Kişi 1 Yıldan Fazla Süredir Bekleyen Grupta Yer Almaktadır.

7103 sayılı Kanun Bildirimlerinde Ortalama Hatası Çözümü

Bilindiği üzere SGK Aylık Prim ve Hizmet Bildirgesi (APH) ve muhtasar beyannameleri 1 Temmuz 2020 tarihinde birleşti. 

Şimdi vergi beyannameleri SGK bildirimleri, Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi (MUHSGK) adı altında, aynı anda yapılmaktadır. Bu sistem bazı sorunları da beraberinde getirmiştir. 

Özellikle SGK istihdam teşvikleri arasında mevcutta en fazla fayda sağlayan 7103 sayılı kanun teşvikinde bazı işyerlerinde kronik olarak ortalama hatası alındığından sebep, ilgili iş yerleri bu teşvikten ya hiç ya da eksik faydalanmaktadır. İlgili kanunların tasarruflarını şu şekilde özetleyebiliriz.

Kısa Çalışma Ödeneği SGK Teşviki

7103 sayılı kanun sektörlere göre değişkenlik göstermektedir.

  • 17103 say. Teşvik bildirimleri; imalat ve bilişim sektöründe faaliyet gösteren işyerleri için uygulanmakta olup, SGK prim maliyetinin, ilgili dönemde uygulanan asgari ücret brüt tutarına denk gelen kısmın tamamını karşılamaktadır. Buna ilave olarak ilgili personelin muhtasar beyannamede ödenecek olan gelir ve damga vergisinin asgari ücrete isabet eden tutarı da terkin edilir. (2021 yılı için : G.V. : 187,82 TL + D.V. : 27,15 TL ,Toplam Terkin 214,97 TL)

Örn; 2021 yılında asgari ücret 3.577,5 TL’dir. İmalat ve bilişim sektöründe olan bir firmada 17103 kriterlerini karşılayan bir personel için minimum 1.341,56 TL, maksimum 3.577,5 TL SGK prim teşvikinden faydalanılabilir. Yani brüt ücreti 3577,5 TL ile 9.540,00 TL arasında olan bir personel için SGK primi ödemesi yapılmaz.

  • 27103 say. Teşvik bildirimleri; imalat ve bilişim sektörü haricinde kalan diğer sektörlerde faaliyet gösteren iş yerleri için uygulanmakta olup, ilgili dönemde uygulanan asgari ücret düzeyindeki primlerin tamamı karşılamaktadır. Buna ilave olarak ilgili personelin muhtasar beyannamede ödenecek olan gelir ve damga vergisinin asgari ücrete isabet eden tutarı da terkin edilir. (2021 yılı için : G.V. : 187,82 TL + D.V. : 27,15 TL ,Toplam Terkin 214,97 TL)

Örneğin; 2021 yılında asgari ücret 3.577,5 TL’dir. İmalat ve bilişim sektörü dışında olan bir firmada Brüt maaşı 5.000 TL olan ve 27103 kriterlerini karşılayan bir personel için asgari ücret düzeyindeki prim maliyetlerinin tamamı karşılanır. Ancak 3.577,5 TL üzerinde olan 1.422,5 TL için 533,44 TL prim ödemesi yapılır.

Muh-SGK da yukarıda konusu geçen teşviklerin bildirimlerinde tüm kriterleri karşılamasına rağmen “….. TC numaralı kişi/kişiler 4447.say.kanunun 19. Maddesine göre hesaplanan ortalama sigortalı sayısına ilave olması gerekmektedir.” Uyarısı gelmektedir. Bu uyarının neden ve neye göre geldiğinin izahı ancak şu şekilde açıklanabilir.

Muh-SGK sisteminden var olan SGK sisteminden bildirgeler aktarılırken 17103 ve 27103 say . kanundan faydalanan sigortalıların bildirimi en son yapılırdı. Öncesinde 05510,06111,14857,emekli ve varsa diğer sigortalılar bildirilirdi. Sonrasında aktarımını yaptığımız 17103 ve 27103 say. Kanundan bildirilen personellerde ortalama kontrolü yapılır ve uyumsuzluk var ise hata mesajını alırdık. Ancak mevcut sistemde kontrol bizde değil. Bordro sistemi üzerinden alınan ve BDP ile düzenlenen tahakkuklar paket olarak aktarılmaktadır. Burada tahakkuklar aktarılırken Muh-SGK sistemi sıralamada öncelik konusunu her zaman tam olarak yapamıyor olsa gerek ki, ortalamaya takılmamasına rağmen bizlerin karşısına bu uyarıyı getirmektedir.

Çözüm ise -başarı oranı %99 – beyannamelerin 5 dakikalık ara ile silinip beyanname sistemine tekrar aktarılması ile çözümlenebilmektedir. Yapılan bu işlem sayesinde ilgili beyanlarının sıralamasının doğru algılanması sağlanacak ve Muhtasar sisteminin verdiği hata ortadan kalkacaktır.

Özetle ilgili kanunda bariz hatanız olmadığından eminseniz yukarıda belirtildiği şekilde beyannamenizi birkaç defa silip tekrar yüklemeniz teşviklerden eksik faydalanmanızı engelleyecektir.

İlave İstihdama Kredi Faiz Ve Kâr Payı Sigorta Prim Teşviki

Söz konusu destek İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacaktır.

Bu madde kapsamında Fondan kaynak aktarılacak kredi garanti kurumları Hazine ve Maliye Bakanlığınca, bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca belirlenecektir.

İşsizlik Kavramı

25.05.2021 tarihli ve 31491 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan 7319 sayılı Torba Kanun’la 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na eklenen Geçici-31’inci maddeyle, 2021 yılı Mart ayında sigortalı sayısı 50’nin altında olan özel sektör işyerlerince, işe alındıkları yıldan bir önceki takvim yılındaki ortalama sigorta sayısına ilave olarak 01/07/2021 ila 30/06/2022 tarihleri arasında 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında işe alınanların, işe girdikleri aydan önceki üç aylık sürede toplam on günden fazla 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmemiş olmaları ve isteğe bağlı sigortalılık hariç 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olmamaları, işe alındıkları yıldan bir önceki takvim yılında işe alındıkları işyerinden bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerindeki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olmaları ve 12 ay süreyle bu sigortalılar için primlerini yasal süresi içerisinde ödemeleri kaydıyla, bu sigortalılar için 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınır üzerinden hesaplanan ve tamamı yasal süresi içinde ödenen sigorta primi ve işsizlik sigortası sigortalı ve işveren hissesi primlerinden bu Kanun veya diğer kanunlarla sağlanan prim teşvik, destek ya da indirimleri düşüldükten sonra kalan tutar, 28/3/2002 tarihli ve 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamında kefalet sağlanan ve kamunun doğrudan veya dolaylı olarak hâkim sermayedar olduğu bankalardan bu maddenin yürürlük tarihinden sonra 30/6/2022 tarihine kadar ilgili işverenlerce kullanılan kredilerde 12 aylık süreye ilişkin primlerin ödenmesini müteakip kredi faiz veya kar payı bakiyesinden düşülecektir.

1-Teşvikten Yararlanma Şartları

İşveren Yönünden:

  • Özel sektör işyeri işvereni olması,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na 2021 yılı Mart dönemine ilişkin bildirilen muhtasar ve prim hizmet beyannamelerindeki sigortalı sayısının 50’nin altında olması,
  • Teşvik kapsamına giren sigortalıların 12 ay süreyle primlerini yasal süresi içerisinde ödemeleri,

Sigortalı Yönünden:

  • 1/7/2021 ila 30/6/2022 tarihleri arasında ve 5510/4-(a) bendi kapsamında işe alınmış olması,
  • İşe girdikleri aydan önceki 3 aylık sürede toplam 10 günden fazla 5510/4-(a) ve (c) bentleri kapsamında sigortalı olarak bildirilmemiş olmamaları,
  • İsteğe bağlı sigortalılık hariç 5510/4-(b) bendi kapsamında sigortalı olmaması,
  • Sigortalının işe alındığı yıldan bir önceki takvim yılında muhtasar ve prim hizmet beyannamelerindeki kayıtlı sigortalı sayısının ortalamasına ilave olmaları,

2- Nakdi Ücret Desteği Almakta Olan Çalışanlardan Dolayı Teşvikten Yararlanma

2021 yılı Mart döneminde, 4447 sayılı Kanun’un Geçici-24, Geçici-27. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendi ve Geçici-28. maddesinin 2. fıkrası kapsamında pandemi ücretsiz izne çıkarılan ve en az 20 gün nakdi ücret desteğinden yararlandırılan sigortalı için ücretsiz izninin sona erdirilerek haftalık normal çalışma süresine dönmesi durumunda işe giriş ve ilave istihdam şartı aranmaksızın teşvikten yararlanılacaktır.

 3- Teşvik Tutarı

Prime esas kazanç alt sınır üzerinden hesaplanan ve tamamı yasal süresi içinde ödenen sigorta primi ve işsizlik sigortası sigortalı ve işveren hissesi primlerinden bu Kanun veya diğer kanunlarla sağlanan prim teşvik, destek ya da indirimleri düşüldükten sonra kalan tutar, 25/05/2021 tarihinden sonra 30/6/2022 tarihine kadar ilgili işverenlerce kullanılan kredilerde 12 aylık süreye ilişkin primlerin ödenmesini müteakip kredi faiz veya kâr payı bakiyesinden düşülecektir.

Kredi garanti kurumlarınca kredi faiz veya kâr payı bakiyesinden düşülen tutar İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacaktır.

Örnek-1: 01/7/2021 tarihinde işe alınan ve 4447/Geçici 31. madde kapsamına giren sigortalının aynı zamanda 4447/Geçici 10. madde (06111) kapsamına da girdiği ve brüt ücretinin de 6.000,00 TL olduğu varsayıldığında, 06111 kanun numaralı bildirim sonrası;

5.000,00 X 5 / 100 = 250,00 TL (Beş puanlık prim indirimi)

5.000,00 X 15,5 / 100 = 775,00 TL (Geçici 10. madde kapsamında indirim)

5.000,00 X 17 / 100 = 850,00 TL İşveren tarafından ödenecek tutar olacaktır.

İşveren tarafından 850,00 TL tutarındaki primin yasal süresi içinde ödenmesi halinde;

5.000,00 TL tutarındaki kazancın 3.577,50 TL’ye isabet eden ve 06111 kanun nolu teşvikten karşılanmayan

3.577,50 X 17 /100 = 608,18 TL tutarındaki kısmı, kredi faizinden düşülecektir.

Örnek-2: Yukarıdaki örnekteki sigortalının sadece beş puanlık prim indiriminden yararlandırılarak 05510 kanun numarasıyla bildirildiği varsayıldığında;

5.000,00 X 5 / 100 = 250,00 TL (Beş puanlık prim indirimi)

5.000,00 X 32,5 / 100 = 1.625,00 TL İşveren tarafından ödenecek tutar olacaktır.

Bu durumda işveren tarafından 1.625,00 TL tutarındaki primin yasal süresi içinde ödenmesi halinde;

5.000,00 TL tutarındaki kazancın 3.577,50 TL’ye isabet eden ve 05510 kanun nolu teşvikten karşılanmayan

3.577,50 X 32,5 /100 = 1.162,69 TL tutarındaki kısmı, kredi faizinden düşülecektir.

Örnek-3: Yukarıdaki örnekteki sigortalının 4447. Say. Kanunun geçici 19. Maddesi kapsamında indiriminden yararlandırılarak 17103/27103 kanun numarasıyla bildirildiği varsayıldığında asgari ücret destek primi üzerinden prim ödemesi oluşmayacağı için ilgili destek kapsamından faydalanılamayacaktır.

5.000,00 X 37,5 / 100 = 1.875,00 TL (Toplam Prim Tutarı)

3.577,50 X 37,5 / 100; 1.341,56 TL (4447. Say. Geçici 19. Mad. prim indirimi)

1.875,00-1.341,56 =533,44 TL ( İndirim sonrası İşveren tarafından ödenecek prim)

 4- Teşvik Süresi Ve Azami Sigortalı Sayısı

Kredi faiz veya kâr payı sigorta primi desteği, destek kapsamına giren sigortalılar için en fazla 5 sigortalı olacak şekilde 12 ay süreyle uygulanacaktır.

 5- Sigortalının İşten Ayrılıp Yeni İşe Başlaması Durumu

Destekten yararlanılmış olan sigortalının destek süresini tamamlamadan işten ayrılıp yeniden işe başlaması halinde, söz konusu sigortalıdan dolayı yeniden işe başladığı tarihteki durumu dikkate alınarak  bu destekten kalan süre kadar yararlanmaya devam edilebilecektir.

 6- Yeni Tescil Edilecek İşyerlerinin Teşvikten Yararlanma Şartı

  • 1/7/2021 ila 30/6/2022 tarihleri arasında 5510 sayılı Kanun kapsamına alınan işyerleriyle daha önce tescil edildiği halde ortalama sigortalı sayısının hesaplandığı yılda sigortalı çalıştırılmaması nedeniyle muhtasar ve prim hizmet beyannamesi vermeyen işyerleri belirtilen şartları sağlanmaları kaydıyla, ilk defa sigortalı bildiriminde bulunulan ayı takip eden üçüncü aya ilişkin muhtasar ve prim hizmet beyannamesinden itibaren 12 ay süreyle bu destekten yararlanabilecektir.

 7- Teşvikten Yararlanılamayacak Durumlar

    • İşyeri ile ilgili muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin yasal süresi içerisinde verilmemesi,
    • Tahakkuk eden Primlerin yasal süresinde ödenmemesi,
    • Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunması,
    • Mahkeme kararıyla veya yapılan kontrol ve denetimlerde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalıyı fiilen çalıştırmadığının tespit edilmesi,
    • Ayrıca, mevcut bir işletmenin kapatılarak değişik bir ad, unvan ya da bir iş birimi olarak açılması veya yönetim ve kontrolü elinde bulunduracak şekilde doğrudan veya dolaylı ortaklık ilişkisi bulunan şirketler arasında istihdamın kaydırılması, şahıs işletmelerinde işletme sahipliğinin değiştirilmesi gibi destekten yararlanmak amacıyla muvazaalı işlem tesis edilmiş olması,

    durumlarında destekten yararlanılamayacak ve İşsizlik Fonu tarafından karşılanan destek tutarı gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte geri alınacaktır.

27256 Sayılı İlave İstihdam Teşviki Nedir?

(4447 sayılı Kanunun Geçici 28’nci Maddesi: İlave İstihdam Prim Desteği)

01/12/2020 ila 4857 sayılı Kanunun geçici 10’uncu maddesinde yer alan fesih yapılamayacak sürenin son günü arasında alınan sigortalıların 27256 kanun numarası seçilmek suretiyle düzenlenmiş olan aylık prim ve hizmet belgesinde/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde kayıtlı prim ödeme gün sayısının 2020 yılı için günlük 44,15 TL ile çarpımı sonucu ( aylık: 1.324,50 TL) ,2021 yılı için günlük 53,67 TL ile çarpımı sonucu (aylık:1.610,1 TL)  tutar kadar ilave istihdam desteği verilecektir.

Güncel Fesih Yasağı bitiş tarihi: 30.06.2021

Teşvik Süresi  : Teşvik başlangıç tarihi olan 01.12.2020 ile  Fesih yasağı bitimi olan 30.06.2021 tarihleri arasında 7 aydır. Fesih yasağı süresi uzatıldığı ay kadar teşvik süresi otomatik uzatılacaktır.

Sigortalı yönünden;

  • 01.12.2020 ile 4857 sayılı Kanunun geçici 10’uncu maddesinde yer alan fesih yasağı süresinin son günü arasında (son gün dahil) işe alınmış olması,
  • 01.10.2020 tarihiden sonra Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen APHB / MPHB de kayıtlı olmaması,
  • İşe giriş tarihi itibarıyla emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanmaması, yabancı olmaması ve fiilen çalıştırılması

İşyeri yönünden;

Sigortalının 2019/Ocak ila 2020/Nisan aylarında/dönemlerinde Kuruma uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak en az sayıda bildirim yapılan aydaki/dönemdeki sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılması,

4447 sayılı Kanunun geçici 28 inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında destekten yararlanılan sigortalı sayısının yarısı kadar sigortalının her birinin ayrı ayrı olmak üzere, destek süresinin sona ermesinden itibaren, destekten yararlandıkları ortalama süre kadar fiilen çalıştırılması,

Şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir.

Destekten Yararlanılan Sigortalıların Yarısının Destek Süresinin Sona Ermesinden İtibaren Ortalama Destek Süresi Kadar Çalıştırılması

Destek süresinin sona ermesinden itibaren çalıştırılması gereken sigortalı sayısı, destek süresince destek kapsamında 27256 kanun numarası seçilmek suretiyle düzenlenmiş olan APHB / MPHB ile Kuruma bildirilerek destekten yararlanılan sigortalı sayısının ikiye bölünmesi suretiyle bulunacak olup, bu sayının küsurat kısmının 0,50 ila 0,99 arasında olması halinde bu sayı tama iblağ edilecektir.

Örnek: (A) Şirketinde;

  • 2020/Aralık ve 2021/Ocak ayında Ahsen, Ali ve Batu isimli sigortalılarından,
  • 2021/Şubat, 2021/Mart, 2021/Nisan ayında Ahsen, Ali, Batu, Nesrin ve Nur isimli sigortalılarından,

Dolayı destekten yararlanıldığı varsayıldığında; destek süresinin sona ermesinden itibaren çalıştırılması gereken sigortalı sayısı (5/2=2,5)  3 olacaktır. İşverenin bu 5 sigortalıdan tercih edeceği 3 sigortalıyı, destek süresinin bitiminden sonra ortalama destek süresi kadar fiilen çalıştırması gerekmektedir.

27256 SGK Teşvik Ortalama Destek Süresi Hesaplaması

Destekten Yararlanılan Ortalama Süre = Destekten Yararlanılan Tüm Sigortalıların Gün Sayısı / Destekten Yararlanılan Sigortalı Sayısı formülü vasıtasıyla bulunacaktır. 

Buna göre, destekten yararlanılan ortalama sürenin küsurat kısmı 0,01 ila 0,49 arasında ise 0 (sıfır) olarak dikkate alınacak, 0,50 ila 0,99 arasında ise tama iblağ edilecektir.

Örnek: (A) Şirketinde;

Sigortalı 2020/Aralık 2021/Ocak 2020/Şubat 2021/Mart 2021/Nisan Toplam
Ahsen 30 30 30 30 30 150
Ali 25 30 30 30 30 145
Batu 20 30 30 30 30 140
Nesrin 25 30 30 85
Nur 20 30 30 80
Toplam 75 90 135 150 150 600

Destekten yararlanılan ortalama süre (600 gün / 5 sigortalı)  120 gün olacaktır. Bu durumda işverenin destekten yararlandığı 5 sigortalısından tercih edeceği 3 sigortalısını, destek süresinin sona ermesinden itibaren, maddenin yürürlük tarihinden 4857 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinde yer alan fesih yapılmayacak sürenin son gününü içine alan ay sayısını geçmeyecek süre içinde 120 gün çalıştırması gerekmektedir.